ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ «ΣΥΝ(+)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

interreg«ΣΥΝ(+)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ για την Υγεία» είναι το μήνυμα που στέλνει η Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Αθλητισμού και Παιδείας (Υ.Κ.Π.A.Α.Π.) του ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ μέσω την Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί μαζί με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, σε συνεργασία με το Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, με στόχο να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες των Δήμων τους σε θέματα πρόληψης, αλλά και παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η πρώτη φάση της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης «ΣΥΝ(+)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ για την Υγεία», που εντάσσεται στο έργο HEALTH CARE CENTER του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2019. Περιελάμβανε τέσσερα (4) σεμινάρια συμβουλευτικής σε θέματα πρόληψης υγείας όλων των ηλικιών, συγκεντρώνοντας έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχές.

Ο Πρόεδρος της Υ.Κ.Π.Α.Α.Π., κος Δημήτρης Μάρκου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έργο θα συμβάλει στην αναβάθμιση και προώθηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας του Δήμου Λαγκαδά, προσφέροντας δωρεάν κινητές υπηρεσίες υγείας με πρόσβαση από όλους τους δημότες, διαρκή υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία, καθώς και εξυπηρέτηση περιστατικών σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσ/νίκης και των μονάδων υγείας του Μπλαγκοεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Ιατροί του Δήμου Λαγκαδά και του Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των σεμιναρίων, παρείχαν χρήσιμες συμβουλές και ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για θέματα υγείας της σύγχρονης εποχής, εστιάζοντας στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων που μαστίζουν στη σύγχρονη εποχή όλες τις ηλικίες.

«Αν εφαρμοσθούν όλες οι συστάσεις πρόληψης μπορεί να μειωθεί το ποσοστό των καρδιαγγειακων νοσημάτων και των καρκίνων έως 80% και 40% αντίστοιχα» ανέφερε ο κ. Γιώργος Βογιατζής, Ειδικός Καρδιολόγος και ιατρός στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι της Υ.Κ.Π.A.Α.Π.. Κάπνισμα, κακή διατροφή και καθιστική ζωή αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες καρδιοαγγειακών νοσημάτων που κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας και η καθημερινή φυσική άσκηση, είτε αυτή αφορά σε καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι, είτε άθληση, είναι οι βασικότεροι τρόποι πρόληψης διαφόρων νοσημάτων.

IMG 20190418 111354Η νοητική ενδυνάμωση αποτελεί επίσης τρόπο πρόληψης ασθενειών κυρίως αυτών που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 60 ετών, ανέφερε ο Δρ. Γιώργος Γιαγλής, Νευρολόγος, Μετεκπαιδευθείς στη Νευροψυχιατρική: «Ο κίνδυνος άνοιας μειώνεται κατά 47% όταν στην πρώιμη και μέση ενήλικη ζωή ασκούμε τις νοητικές μας λειτουργίες. Δραστηριότητες όπως το διάβασμα εφημερίδας, η επίσκεψη σε μουσεία, η λύση σταυρόλεξων, αλλά και η καθημερινή κοινωνικοποίηση συμβάλουν στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου μας και στην πρόληψη της γεροντικής άνοιας». Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες του αντίστοιχου σεμιναρίου επιπλέον ενημερώθηκαν για τις τακτικές εξετάσεις που θα πρέπει να υποβάλλονται ετησίως από την κ. Ελένη Μάντσου, Ειδικευόμενη Παθολόγος του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Ο εμβολιασμός, η παιδική παχυσαρκία και η στοματική υγιεινή ήταν επίσης από τα θέματα που αναπτύχθηκαν, από την συνεργαζόμενη με την Υ.Κ.Π.A.Α.Π. Παιδίατρο στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαγκαδά, κα. Ελένη Κολαξίδου. Η ιατρός εστίασε την προσοχή κυρίως στην παιδική παχυσαρκία η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί σοβαρή σύγχρονη «ασθένεια». «Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία στα αγόρια με ποσοστό 43% και τρίτη στα κορίτσια με ποσοστό 38%» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κολαξίδου. Τόνισε ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η σωματική άσκηση σε νηπιακή ακόμη ηλικία καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ενήλικη ζωή μας, είτε σε θέματα σωματικού βάρους είτε σε άλλες παθήσεις που σχετίζονται με αυτό, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά, μυοσκελετικά, πολυκυστικών ωοθηκών στα κορίτσια.

Ηχηρό το μήνυμα της Διευθύντριας της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κας Γεωργίας Δερετζή, μιλώντας για σοβαρά νευρολογικά νοσήματα που έχουν οδηγήσει σε αναπηρίες: «Η απομόνωση είναι η μεγαλύτερη αναπηρία». Η κα Δερετζή προέτρεψε τους συμμετέχοντες να μη χάνουν την ελπίδα τους και ότι ο εγκέφαλος είναι το ισχυρότερο όργανο μας που μονίμως δημιουργεί νέες συνάψεις ανάλογα με τα ερεθίσματα που του δίνουμε. Τα θετικά ερεθίσματα, όπως η κοινωνικοποίηση με τους συνανθρώπους μας, η νοητική και σωματική άσκηση αλλά και ο ποιοτικό ύπνος όχι μόνο συμβάλουν στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρίες, αλλά και στην αντιμετώπισή κάποιον αναπηριών. «Η κατάθλιψη είναι γεγονός στα άτομα με αναπηρία, πρέπει να τα βοηθήσουμε να βγουν από τη μοναξιά» τόνισε η κα Δερετζή.

Τα σεμινάρια στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, με τους παρευρισκόμενους να έχουν ενεργή συμμετοχή και τους ιατρούς να παρέχουν ουσιαστικές συμβουλές σε αυτούς. Η Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Αθλητισμού και Παιδείας ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία της η οποία θα δώσει στους δημότες του Δήμου Λαγκαδά και τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε νευροψυχιατρικά τεστ για τη διάγωνση ασθενειών όπως άνοια και Alzheimer.

IMG 20190418 120210

IMG 20190418 131602

IMG 20190418 102436

Ακολουθήστε μας στο FB

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies.